Лична орална хигиена

Има няколко онсовни правила, които трябва да се спазват при лична хигиена:

Правилно използване на четката за зъби

  • четкайте зъбите с вертикални и кръгови движения и никога с хоризонтални движения, защото те могат да причинят клиновидни дефекти в областта на зъбните шийки.
  • използвайте зъбни четки с неравномерна височина на косъмчетата от изкуствени влакна и твърдост MEDIUM. Четките с твърдост SOFT не се препоръчват, освен в много тежки случаи на заболяване на венците. Ако венците ви вече кървят, по-добре веднага да отидете при вашия стоматолог, защото ненужното изчакване може само да влоши заболяването. Зъбният камък, веднъж образувал се върху повърхността на зъбите, не може да се отстрани с обикновена четка за зъби.
  • зъбите трябва да бъдат почистени добре по всички повърхности! Не забравяйте, че при почистването на зъбите вие масажирате и венците. Цялото почистване би трябвало да ви отнеме не по-малко от 2-5 минути. Накрая почистете и езика за свеж дъх.
    Силно напуканата повърхност на езика, може да се превърне в среда, освен за здравословната бактериална флора, така и за вредните бактерии. Същите могат да проникнат в гърлото и устата, в зъбите и венците. Зъболекарите препоръчват ежедневно да се отстраняват бактериалните полипи от езика.
  • зъбната четка трябва да се сменя на 2-3 месеца. Остарялата четка е амортизирана, косъмчетата й са разперени встрани и тя трудно осъществява почистващата си функция. Освен това, с течение на времето се колонизират от микроби и допълнително инфектират венците. Добре е да се използват четки за зъби със функция Sonicare.
  • за пациентите, които имат корони и мостове в устата си, почистването под ръбчетата на конструкциите е желателно да се осъществява с интердентални четки за зъби. Такива се препоръчват и при пациенти, които носят брекети.

Непременно използвайте конци и четки

за почистване на междузъбните пространства. Четките са в различни размери и е добре да се консултирате с вашия лекар относно подходящия за вас размер, както и да добиете представа за правилното им използване. Конците за зъби почистват трудно достъпните за четката за зъби места.

Използвайте вода за уста за химически контрол върху зъбната плака.

Водите потискат образуването на плаката, пречат на нейното прикрепване към зъба или я разпадат като по този начин улесняват механичното й почистване.

Категория: профилактика