Кариес профилактика

Кариесът е инфекциозно заболяване, което води до разрушаване на твърдите тъкани на зъбите. Зъбният кариес е най-честото и широко разпространено хронично заболяване в световен мащаб, разпространено сред 98 % от населението на земята, за съжаление разпространяващо се от най-ранна детска възраст. Той постепенно разрушава зъбите,затруднява дъвченето и нарушава естетическия вид на лицето. Зъбният кариес се развива под плътна бактериална маса, наречена зъбна плака. Един от основните фактори, довел до отслабване на зъбите е консумацията на обработена храна. Най-новото схващане е, че кариесът е заразно заболяване. Ако не оправите увредените си с кариес зъби, тогава носите риска да зарази и здравите.

Проф. Хауърд Дженкинсън от Университета в Бристол: "Няма голямо значение дали ще бъдете слаб и в добро здраве - вие увеличавате вероятността да се разболеете от сърдечно заболяване, ако зъбите ви са в лошо състояние. Както подчертават микробиолозите от Бристолския университет и Кралския колеж на хирурзите в Ирландия, ако човек не си мие редовно зъбите и ако има кървене от венците, това отваря вратите на тялото за стотици бактерии - до 700, които се намират в устата.

Устата е вероятно най-мръсното място в човешкото тяло", отбелязва д-р Стив Керигън.

Той обяснява процеса така: Кървящите венци позволяват на бактериите да достигнат до кръвоносните съдове, където те се "залепват" за тромбоцитите, които служат за съсирване на кръвта и причиняват вътрешна коагулация в кръвоносните съдове, което пък увеличава риска за инфаркт.

Факторите, провокиращи кариозният процес са няколко. Процесът на деминерализация може да бъде провокиран както от генетични фактори, така и от околната среда, културата на храненето и различни вредни навици. В последните публикации дори има разработки в подкрепа на тезата, че кариесът е заразно заболяване.

В съвременния модерен и богато информационен свят е въпрос на лична култура грижата за здрави зъби и красива усмивка.

Съвременната, дентална медицина като наука и модернатата техника дават възможност това заболяване да бъде диагностицирано своевременно, което е предпоставка за минимално инвазивна и безболезнена терапия.

Минимално инвазивната стоматология е основополагаща концепция в съвременната стоматология. При минимално инвазивната техника не се отнемат излишно количество твърди зъбни тъкани. Премахва се единствено необратимо променения дентин, запазва се и се укрепва отслабения, но здрав емайл на зъба. Напълно неприемливо е да се жертват естествени зъбни тъкани, чрез препарирането на големи кариеси по старата концепция за „разширение с цел предпазване”.

Съвременната медицина разполага с голям избор от фотополимерни и различни пластични материали за възстановяване на увредената зъбна тъкан.

Избор на фотополимерни или керамични пломби? – Нашите пациенти вече имат избор между съвременни материали и нови технологий. Разбира се, решенито трябва да се вземе съвместно с вашия стоматолог, след съставяне на индивидуален план съобразен със състоянието на зъбния емаил и личното ви чувство за естетика.

Успешното лечение на кариеса се предопределя от ранно идентифициране и оценяване на потенциалните рискови фактори във възможно най-ранен стадий, за да се подпомогне предотвратяването появата на кариес, чрез елиминиране на рисковите фактори.

Приоритетна дейност при превенция на зъбения кариес, както и на други заболявания в устната кухина има навременната и редовна профилактика, която задължително се провежда на две нива

- лична хигиена и профилактика, провеждана ежедневно от пациента след уточнена от личния стоматолог програма

- профилактика в стоматологичния кабинет, извършена със съвременна апаратура, която позволява по-прецизно отстраняване на зъбните налепи (една от причините за кариеса), както и ранно диагностициране на налични кариеси, което осигурява щадящо и безболезнено лечение.

Категория: профилактика