Кой се нуждае от импланти?

Като изключим подрастващите, зъбните импланти могат да подобрят качеството на живот на почти всеки, който има липсващ един или повече зъби. Хора от всички възрасти могат да се възползват от предимствата на зъбните импланти.

Много хирурзи могат да отбележат пациенти на възраст 80-90 години, лекувани успешно с дентални импланти. Денталните импланти Ви позволяват да се храните и наслаждавате на храните, които харесвате без ограничения и Ви позволяват да говорите ясно и уверено.

Дори пациенти със съществуващи медицински или други проблеми, като например по-долу изброените, са с добри показания за имплантиране.

Общо-медицински състояния – макар че предпазливостта е препоръчителна и е за предпочитане общо стабилно здравно състояние, дори при пациенти с хронични заболявания като високо кръвно налягане и диабет има добри показания и утвърдена практика за лечение с импланти.

Венечни заболявания и проблеми със зъбите – почти всички импланти се поставят с голям успех при пациенти, които за загубили своите зъби при пародонтални заболявания или при загуба на зъби преди десетилетие. Но трябва да се знае, че неадекватната и недостатъчна лична орална хигиена, както и нередовните профилактични прегледи и професионално почистване, довели до загубата на естествени зъби, могат да доведат и до загубата на имплант.

При съществуващи частични или цели зъбни протези– зъбните импланти могат да заместят фиксирани мостове или снемаеми протези. Те могат да бъдат използвани за стабилизиране и подсигуряване на снемаеми протези, правейки ги много по-комфортни.

Пушачи– въпреки че пушенето намалява шансовете за успех при имплантиране, то това не означава, че се елиминира възможността пушачите да се сдобият с тях.

Загуба на кост – Загубата на кост не е необичайна за хора, които са загубили зъби или са имали пародонтални заболявания. Хирурзите са обучени и имат опит в присаждането на кост, за да може стабилно и безопасно да се постави зъбният имплант.

Заместването на зъби с импланти при деца обикновено се отлага във времето, защото техните кости са в процес на развитие и имплантът, който е фиксиран, няма да расте паралелно с костта.

Има изключения при деца с ортодонтско лечение, където има показания за поставяне на дентални импланти. Вашият семеен зъболекар или ортодонт могат да Ви помогнат да решите дали денталните импланти са подходящи за Вашето дете.

Категория: имплантология