Какви са етапите на това лечение?

Много от пациентите идват "за пломба", но всъщност вече са закъснели и имат нужда от ендодонтско лечение, което се установява с рентгенова снимка. Лечението се провежда с упойка, която създава  комфорт  и гарантира безболезненост. След достъпа до канала зъболекарят премахва умъртвената пулпа и разширява каналите със специална апаратура /ендонаконечник и апекс локатор/. След като пулпата е премахната и каналите разширени, каналът се запълва.

Каналите се запълват със съвременни методи, а именно топла и студена кондензация на кореновите канали. При този метод каналите се запълват с Gutta Percha. Този материал е напълно биосъвместим, което означава, че той не предизвиква никакво дразнене и алергии. Каналът се запечатва така, че не позволява развитието на бактерии, които могат да причинят грануломи и кисти. Със запълването на каналите ендодонтското лечение е завършено. Много важно е зъбът да бъде изграден така, че да се възстанови неговият анатомичен вид и да може да изпълнява своите функции.
 Дали се препоръчва избелване или обличането му в корона, зависи колко разрушен е бил зъбът и колко здрава зъбна тъкан е оцеляла. 
Понякога след ендодонтското лечение се налага избелване, бондинг или обличане в корона с цел възстановяване на анатомичната форма и цвета на зъба. 
Провеждането на ендодонтско лечение не означава, че зъбът е застрахован срещу нов кариес.
 Съвременният начин на лечение (кондензирането на каналите с Gutta Percha), се отличава с минимален процент неуспешни случаи. Ако това се случи, се прилага малка хирургична операция върху апекса на зъба.

Понякога процесът на увреждане е толкова напреднал, че пулпата е започнала да некротизира (умира). В тези случаи, за известно време е възможно да настъпи пълна липса на каквито и да е болкови симптоми. Това за съжаление е само привидно, ако зъбът остане в това състояние, скоро ще започнат отново болките и проблема само се задълбочава. Необходимо е да се потърси специализирана помощ от стоматолог. Мъртвата пулпа и бактериите вътре в зъба могат да предизвикат инфекция на заобикалящата зъба кост.

Каквито и да са симптомите, лечението преминава през три основни етапа. Диагноза, почистване и оформяне на канала и накрая запечатване на това пространство. Кореновото лечение се занимава с пространството вътре в зъба, което е инфектирано и води (веднага или по-късно) до болка в зъба. Доказано е, че микроорганизмите се развиват основно вътре в зъба (в пространството заемано от пулпната тъкан). Затова лечението е насочено именно към почистването, дезинфекцията и запечатването с инертен материал на това пространство.

Видео материали
Root canal treatment

The procedure of root canal treatment

Категория: ендодонтия