Какво е лечението на пародонтозата?

Лечението на пародонтозата е комплексно и е резултат от съвместните усилия на стоматолог и пациент.

Важно е първоначално да бъдат излекувани възпалителните процеси в устната кухина. Лечението на пародонтозата се изразява в премахването на зъбната плака и зъбния камък. Лекарите препоръчват и насищане на организма с витамини, чиято липса е един от основните фактори за развитието на пародонтозата. В напреднала фаза на пародонтоза, лечението включва и хирургична намеса с цел пластика на венеца.

За предотвратяване на болестта пародонтоза от изключителна важност е спазването на лична орална хигиена и редовна профилактика 2-3 пъти годишно. Също така децата още от малки трябва да бъдат научени да дъвчат едновременно на двете страни. Дъвченето на твърди храни (ядки, по-твърди плодове като ябълки и моркови) подобрява кръвообръщението, спомага за самопочистването на устната кухина и е предпоставка за здрави венци и здрави зъби.

Изправянето на зъбите в нормална захапка е фактор за предотвратяване на пародонтоза. Билките също укрепват зъбите.

Съвременното лечение на пародонтозата е посредством модерни лазери. Те премахват инфектираната тъкан и практически изпаряват бактериите, причинители на заболяването. Лечението на парадонтозата е едно от най-важните неща, които можете да направите за себе си и семейството си. Ние се отнасяме сериозно към проблема – както трябва да се отнесете към него и вие.