Какви са симптомите на пародонтоза?

Болестта се развива в няколко стадия. Първоначално се появява сърбеж, парене, зачервяване и изтръпване на венците. Впоследствие венците се подуват, отичат, набират гной и е възможно да започнат да кървят. Пародонтита често е придружен с лош дъх и образуване на периодични абцеси (пиорея). Възпалението на венците и бактериите, които се намират в устата, могат да доведат и до възпаление на лимфните възли.

Последният стадий на болестта се изразява в оголване на зъбите в основата им поради атрофия на костта. Образуват се т.нар. джобчета, вследствие на отлепването на венечния ръб от стената на зъба. В тези, дълбоки няколко милиметра, джобчета попадат микроорганизми и хранителни отпадъци, образува се зъбен камък и всичко това е причина за продължителен възпалителен процес, който се разпространява все по-надълбоко, като засяга и костта. Ако не се вземат навременни мерки, зъбите се разклащат и падат.

Проблемите със зъбите съвсем естествено водят и до проблеми с храносмилателната система (гастрит, колит, язва и т.н.). Възможни са и сърдечни, бъбречни, чернодробни и други заболявания, вследствие на пародонтита.