Какви са причините за пародонтозата?

Приема се, че заболяването се дължи на травматични фактори:

  • наличие на зъбен камък,
  • неправилно посавени пломби, коронки, мостове и други,
  • неправилно подреждане на зъбите,
  • нарушен контакт между зъбите и др., които създават възможност за травмиране на пародонта при дъвчене и попадане на храната между зъбното пространство

Възможна е и генетична предразположеност да е причина за заболяването. Застрашени от болестта са най-често бременните, диабетиците и хората с неправилна захапка.

При анализът на развитието, строежа и функционирането на структурите на пародонта е доказано, че при недостатъчно функциониране на зъбите, защитната тъканна течност, която се отделя в устната кухина между края на емайла на зъбите и слоят на епителните клетки, застоява. Получава се процес на образуване на минерални кристали от слюнката, чийто размер в последствие нараства и се образува зъбен камък.

Зъбният камък започва да разрушава външните тъкани на пародонта, което дава началото на възпалителен процес и развитие на пародонтоза (пародонтит).

Вследствие на възпалителния процес се наблюдават сериозни дистрофични промени в тъканите на венците. Венецът се отдръпва, възможно е да се получи оголване на зъба до корена. Образува се венечен джоб, в който има отложен зъбен камък и разраснала се гранулационна тъкан.